Cóż można nazwać bardziej elastycznym i wielofunkcyjnym dodatkiem do potraw niż sezam? Smakuje on wyśmienicie zarówno na słodko, słono, czy gorzko. Czasem stanowi jedynie dodatek, a czasem całe danie jest poświęcone właśnie niemu. Sezam robi furorę pośród wielu dań, jednak najbardziej doceniony został w kuchni azjatyckiej. Jest to wręcz niezbędnik, dodawany na samym końcu jako "posypka" w wielu daniach, takich jak udon, czy sushi, dla którego uprawia się nawet specjalny gatunek sezamu. Dodajemy go także do naszych ciast, jego chrupka, słodkawa struktura sprawia, że nawet przy użyciu małej ilości odmienia smak potrawy.

Wybór odpowiednich sprzętów kuchennych
W dzisiejszych czasach spożywanie i przygotowanie posiłków nie jest jedynie spełnianiem potrzeb fizjologicznych człowieka. Można powiedzieć, że jest to pewien rytuał oraz sztuka. Nawet najprostsze danie może stać się przysmakiem jeśli odpowiednio je przygotujemy. Potrzebujemy do tego nie tylko wysokiej jak...